”Jag vill bara bevisa att jag blir bättre och bättre”

Det stora målet för säsongen är EM, men en tävling står emellan Isabelle Olsson och målet, SM.
– Jag vill bara bevisa att jag blir bättre och bättre i min egen åkning, personbästa är viktigast, säger Isabelle Olsson.

När We Skate hälsar på Isabelle i Mörrum håller hon och hennes koreograf Kim Zandwort på att gå igenom programmen. De har träffats flera gånger under säsongen för att jobba på förbättringar.

– Isabelle kollar mycket på ryskorna och hur de lägger upp sina program, nu ville hon testa att lägga lutzen i början i stället för i slutet, säger Susanne Olsson, Isabelles tränare.

Ryska Elizaveta Tuktamysheva är en av förebilderna. De har tävlat många ISU-tävlingar tillsammans genom åren och Isabelle berättar att hon gillar både hennes åkning och hennes hopp.

– Hon är helt fantastisk, säger Mörrumstjejen och skiner upp.

Till SM har Isabelle nu gjort förändringar i sitt långprogram för att få en högre svårighetsgrad. Hon planerar att göra dubbel Axel i kombination med trippel toeloop.

– Den står jag alltid på träningen, så den är redo att läggas in, sedan kommer det trippel, trippel snart med, säger Isabelle Olsson.

Isabelle Olsson, Mörrums KK. Foto: Benjamin Andreasson

Isabelle Olsson, Mörrums KK. Foto: Benjamin Andreasson


När Isabelle Olsson går av isen är hon sprudlande. Hon skrattar mycket och det ekar Beyoncé-låtar i korridorerna. Isabelle Olsson älskar nämligen Beyoncé, och att sjunga, berättar hon. Det är ingen slump att hon valt en av hennes låtar till sitt kortprogram. Men alla i träningsteamet är inte riktigt lika glada över att lyssna på Beyoncé hela tiden.

– Jag har en lista på Spotify där jag har massa Beyoncé-låtar. Vi brukar lyssna på den på uppvärmningen på isen, sen kanske jag åker korta, och sen sätter jag på listan igen. Ibland får mamma nog och säger ”kan vi inte lyssna på något annat nu?”, men då säger jag nej, säger Isabelle och skrattar.

Utanför isen är en sak, men när hon kliver på ändras hennes fokus totalt. Hon blir otroligt målmedveten med bara en sak i sikte, att visa på tävlingarna att hon är en av de två som är värda en plats på EM i Stockholm i början på nästa år.

– Jag är bestämd att jag ska åka. Det är det som driver mig på träningen när jag är trött. Jag har EM i hela mitt huvud.

Förra året hade Sverige tre platser på damsidan, Isabelle fick sällskap av Joshi och Viktoria Helgesson. Isabelle misslyckades i kortprogrammet. Hon hämtade sig till långprogrammet, men det räckte inte. Hon slutade på plats 17 och i år har Sverige två platser.

– Jag tycker att det är jätteroligt att vi får kämpa om platserna. Det driver mig till att utvecklas mer. Jag önskar att vi var fler som tävlade om vem som skulle få åka, säger Isabelle Olsson.

Hon är både sympatisk och realistisk när det gäller uttagningen. Men efter förra årets debut i EM-sammanhang har hon fått blodad tand.

– Det gick ju inte jättebra i korta, jag tappade allt självförtroende när jag trillade i första hoppet. Men jag är glad att jag kom vidare till långa och där gjorde jag ett jättebra program. Om jag får åka i år ska jag försöka gå in med mer självsäkerhet från början.

– Det är väldigt lätt att underskatta sig själv i sådana sammanhang.

Nu har hon tävlat mot många av de stora namnen i ISUs tävlingar utomlands och hon har bestämt sig för att vara självsäker redan från start med känslan att hon faktiskt hör hemma där. Och hon har högt ställda mål om hon blir en av de två uttagna.

– Om jag gör en riktigt bra tävling vill jag vara med bland de 10 bästa.

Text: Josefine Frej
Bild: Benjamin Andréasson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *